Vulkaan Eifel – juni 2024

Ook in juni vonden we tijd voor een weekje op pad met de camper. Deze keer maken we een rondje: Maasduinen, Vulkaan Eifel en Monschau.

Onze eerste stop is dus bij de Maasduinen waar we heerlijk konden fietsen door een schitterend gebied met bos, heide en water (de Maas) en langs leuke kerkjes, kapelletjes en kastelen, waarbij we onderweg ook veel planten in bloei zien en zelfs wild.
We staan op een simpele camperplek naast restaurant De Wellsche Hut. Gelijk prima eten en bier in het restaurant, want het mooie weer maakt dorstig. We verblijven 2 nachten en maken twee fraaie fietstochten voor we verder trekken.

Kasteel (ruïne) Bleijenbeek
Heerenven en Maas bij Wellerlooi

Na ons bezoek aan de Eifel in mei nu iets verder zuid naar de Vulkaan Eifel met zijn maares. We vinden een goede camperplek in Schalkenmehren met de naam Vulkaneifel 🙂 Deze blijkt langs een fraai fietspad, de Maare-Moezel Radweg, te liggen, welke loopt van Daun naar Bernkastel-Kues. Dit oude treinspoor loopt met een schappelijke 2,5% naar beneden richting de Moezel. Met het, voor ons, bloedhete weer met temperaturen rond de 30 graden, is dit een lekker tochtje: naar beneden, veel door bos, lekkere verkoelende rijwind. We rijden de eerste keer tot aan Wittlich en nemen, dat is het beste van deze tocht, de radbus terug! Dus fietsen naar beneden en terug omhoog met de bus, ideaal 🙂 De volgende dag gaan we zelfs tot aan Bernkastel-Kues en dezelfde weg terug met de radbus.

Bij aankomst op de maandag hebben we dan ook al gelijk via wandelpaden de maares bekeken welke een leuk geologisch fenomeen zijn hier (meertjes door volgelopen vulkaankraters). We vinden ook hier weer de nodige goede biertjes en lekker eten in Schalkmehren.

Maares nabij Schalkmehren
Schalkmehren en de Radbus route
Wittlich

Na de warme dagen in de Vulkaan Eifel trekken we, voor de laatste twee dagen van ons tripje, naar Monschau. Daar in de buurt, in Rohren, vinden we een aardige camperplaats. Nadeel is dat het hier erg op en neer gaat. We kunnen leuk, vlak, langs de Rur fietsen naar Monschau, maar moeten daarvoor wel eerst 230 meter dalen EN natuurlijk op de terugweg ook weer omhoog 🙁 Maar Monschau is een leuk stadje met veel vakwerkhuizen en het ritje langs de Rur is ook prima.
We vinden in Rohren ook weer een prima restaurant waar we, niet goedkoop, maar wel lekker eten en van een fles wijn genieten.

Monschau
Diner bij Matthias im Gasthaus Dederichs

Ondanks het stijgen en dalen gaan we de volgende dag toch maar weer naar Monschau. We kijken rond in de Handwerkermarkt met glasblazerij, zandsculpturen en andere kleine winkeltjes. We verkennen het stadje nog eens, fietsen langs de Roer en dan weer omhoog klimmen naar Rohren. Net als op de eerste dag eten we vandaag ook weer onze zelfgemaakte wortelsoep met brood. En dan na twee nachten hier rijden we weer naar huis.

Handwerkermarkt