2010 – Kleve

Lekker een weekeind er tussen uit. Dat werd een Weekeind Kleve, net over de grens bij Nijmegen. Prima hotel met goede kamers, niet ver van het centrum, vriendelijk personeel en lekker eten. Alleen jammer dat de speciale koffies (French, Irish etc.) niet op de kaart staan. Maar met wat instructies kregen we toch een prima kop koffie met Cointreau en slagroom. Prima!
In het verhaal hieronder verwijs ik steeds naar de nummers op bijgaande stadsplattegrond en de foto’s die we hebben gemaakt dat weekeind.

01_KaartKleve

Vrijdag

Op vrijdag vertokken we en rond het middag uur waren we al in Kleve. Te vroeg voor het hotel dus eerst maar eens in het centrum gaan kijken. Daar kwamen we al snel het thema van Kleve overal tegen: de zwanen. Het centrum wordt gedomineerd door de Zwanenburcht, maar ook verder allemaal kleurige banken in het winkelgebied in de vorm van een zwaan.
We beginnen met koffie met apfelstrudel (foto4) vlakbij het Koekoek museum (foto2, kaart5). Deze Nederlandse landschapsschilder uit Middelburg heeft ook in Kleve gewoond. Dan een wandeling door de stad. We komen langs de Lohengrinbrunnen (foto5, kaart11), de Marstall (foto11, kaart3) en de Schwanenburg (foto13, kaart1). En gelijk maar shoppen (foto8) voordat we naar ons hotel gaan en de kamer alvast betrekken. Dan nog weer wandelen richting de stad, want we hebben tot 19:00 uur voor het diner. Ons hotel (foto37) ligt bij nummer 26 van de kaart en we wandelen tot de rand van de stad. Van daar richting Tiergarten. We werpen een blik op het Museum Kurhaus Kleve (kaart18) en we wandelen de Wasserburgallee (foto17) af. Zo zijn we weer mooi op tijd voor ons avondeten.

Zaterdag

De volgende dag om 9:00 uur aan het ontbijt. Prima buffet en als we vol zitten gaan we weer wandelen. Het weer is bewolkt, maar het blijft droog gedurende onze wandeling naar het Tiergartenwald. We lopen een stukje langs de grote weg en slaan dan af langs het Prinz Moritz Kanal (foto22, kaart21) We hebben nog aardig zicht op de dierentuin met geiten, koeien, lama’s, herten, kippen enz. We passeren het Draisine spoor (foto26, kaart27) en er komt zowaar zo’n spoorkarretje aan wat aangedreven wordt door te “fietsen”. Langs de Eisernemann (foto23, kaart21) klimmen we omhoog in het Tiergartenwald (foto29). Lekker rustig bos waar vooral trimmers komen en we hebben leuk uitzicht op de burcht (foto31). Daarvandaan lopen we weer door het stadje en nog wat winkels en zijn rond 15:00 uur weer terug. Aangezien de sauna bij de prijs in zit nemen we het er van. Lekker relaxen in sauna, bubbelbad, hooibed (om te ontslakken volgens Dr. Kneipp) en zwembad. Om 19:00 uur staat het diner weer klaar. Deze keer kiezen we iets van de kaart (gisteren het standaard welkoms diner, ook inclusief) en koffie naar eigen recept toe.

Zondag

Zondag op de terugweg, na weer een lekker ontbijtbuffet, rijden we de Zevenheuvelenroute van de 4 daagse en tuffen door Nijmegen over de Via Gladiola en het Keizer Karel Plein. We maken nog een ommetje naar de Grebbenberg waar de fazant (foto38) wordt gespot, maar ook vele andere vogels: buizerd, zilverreiger, boomklever, merel, vink, pimpelmees, koolmees, winterkoning, zwanen, kuifeend, slobeend, meerkoet, wilde eend, fuut, grauwe gans, canadese gans.

Lekker een paar dagen weg uit de drukte van de Randstad sluiten we af met een vroege maaltijd in eethuis Touché in Leersum. En ook dat was een prima prijs kwaliteit verhouding en hebben we lekker gegeten.

Alle foto’s op een rij van ons weekeind Kleve