Deze site ben ik ooit begonnen met als één van de hoofdthema’s het determineren van (wilde) planten. Het Determinatieformulier is nog steeds beschikbaar, dus kom je er zelf niet uit kan je mij altijd om hulp vragen.

Echter tegenwoordig heeft iedereen altijd zijn telefoon bij zich en er zijn prima apps die je gelijk al in het veld kunnen helpen met het vinden van de naam van een plant, insect of vogel. Hieronder mijn favoriete die ik zeker kan aanbevelen:

  • ObsIdentify – Maak een foto en herken 22.303 wilde dieren en planten die voorkomen in Noordwest-Europa. Bewaar je foto’s en waarnemingen overzichtelijk met de app en website. Je wordt beloond met tips op maat om soorten te vinden, behaalt badges en wordt uitgedaagd om mee te doen met challenges. Jouw waarnemingen en die van anderen dragen bij aan kennis van de natuur. Zo maken je waarnemingen en die van anderen deel uit van onderzoek naar deze soorten. Elke waarneming telt!
  • BirdNET – Hoe kunnen computers vogels leren herkennen aan geluiden? Het BirdNET-onderzoeksproject maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en neurale netwerken om computers te trainen in het identificeren van meer dan 3.000 van de meest voorkomende soorten wereldwijd. U kunt een bestand opnemen met behulp van de microfoon van uw Android toestel en zien of BirdNET de waarschijnlijke vogelsoorten die aanwezig zijn in uw opname correct identificeert. Leer de vogels om u heen kennen en help ons om waarnemingen te verzamelen door uw opnames in te dienen.
  • Vogelgeluid.nl – Ontdek de vogels van Nederland met behulp van vogelgeluiden en afbeeldingen – allemaal gratis. De website werkt ook op je iPad of mobiele telefoon.

Wanneer ik nog meer nuttige apps vind zal ik die hier vermelden, maar voorlopig heb je met deze al heel wat in handen. Ik gebruik deze tegenwoordig heel regelmatig en het resultaat is verbazingwekkend. Het gebeurd maar zelden dat ik er niet meer uitkom 🙂