2019 – Denemarken

Vakantie Denemarken 2019
Dit jaar geen lange grote vakantie, dus besluiten we 14 dagen Denemarken te gaan verkennen. De eilanden zijn we al eens overgereden op weg naar Zweden, maar Jutland kennen we nog niet, dat wordt dan ook de bestemming. Zie de route onder Camper / Routes.

Vrijdag 31-05-19 zonnetje, wolkje 22 graden
Tegen 10:50 zijn wij zover dat we kunnen vertrekken. Koelkast en andere voorraad vol, gas en water ok, kleding mee, bed opgemaakt, fietsen opgezet.
We rijden door Noord Holland richting Tun Hus. Een stop op de Afsluitdijk voor koffie en een broodje en het leuke uitzicht. Weer op weg besluiten we door te rijden richting het Oosten en zo al wat meer op weg te zijn naar Denemarken.
In Winschoten vonden we hotel/restaurant In Den Stallen waar we gratis kunnen staan, inclusief stroom. Het enige dat wordt gevraagd is iets nuttigen in het restaurant. Dat gaat prima lukken met een biertje met snacks en ‘s avonds ook nog een diner.
We verkennen de omgeving, vinden twee geocaches en ontmoeten een ander stel geocachers. We drinken samen een biertje en en hebben een gezellig gesprek.
We starten weer ons gebruikelijke ritueel met dvd kijken en thee. De afleveringen Mentalist blijken we echter al te kennen, maar toch weer niet tot de clou … Dus toch maar opnieuw bekeken. Tegen 24:00 uur slapen.

Zaterdag 1 juni zonnetje, warm, 26 graden
Vandaag een echte reisdag. Met vertrek om 10 uur en aankomst in de buurt van Ribe om 17 uur. Erg veel files onderweg wegens wegwerkzaamheden en af en toe een ongeluk. Dus dat schiet niet erg op. Geeft je wel de tijd om langs de weg te kijken en daar zien we van alles voorbij komen. Na de kamelen en ooievaars gisteren, nu reeën, hazen, kraanvogels, koeien, zonneparken, windmolens, lupinen, paarden, roofvogels (wouw, buizerd, torenvalk), Engels gras, brem, fluitenkruid, vergezichten.
We hebben een gratis camperplek (zonder voorzieningen) gevonden aan de kust nabij de weg naar Mandö (Mandövej). We staan daar aan de Deense waddenkust met schitterend uitzicht, leeuweriken die hun hoogste lied zingen, verschillende waadvogels (wulp en tureluur), meeuwen, ondergaande zon. Er komt zelfs een Mandöbus voorbij: een tractor met een kar er achter die over het wad naar het eilandje rijdt, bij laag water natuurlijk.
Voor we aan de dvd beginnen genieten we nog van het fraaie uitzicht en de vogels die voorbij komen: kneu, veldleeuwerik, rietgorzen, tureluur, zilverreiger, bonte kraai.

Zondag 2 juni zonnetje, wolkje, windje, 25 graden
Vandaag vestigen we een record. Na opstaan en ontbijt zitten we om 09:15 uur op de fiets (!). We rijden naar Mandø over het wad. Onderweg pikken we nog een geocache op en dan verder over een zand/kiezel weg naar het eiland. We zien veel vogels (kievit, plevieren, grutto, zwaan, kluten, visdief, leeuwerik, boeren- en huiszwaluwen) en leuke planten (lamsoor, ratelaar, koekoeksbloem) onderweg. We nemen uiteindelijk een lekkere bak koffie en een toetje in een café/b&b. We moeten om uiterlijk 13 uur weer van het eiland zijn, anders is de weg niet meer begaanbaar door het hoge water. We besluiten de tractorbus terug te nemen en kijken nog wat rond op het eiland, de kerk, het strand, de kwelder. We vinden nog een cache en drinken een lokaal biertje. Dan hobbel-de-bobbel terug naar het vaste land. Het water is al te hoog om over het wad te gaan, maar het scheelt een hobbelige fietstocht terug.
We kijken rond in Vester Vested en vinden een wijngaard! Hier proeven we wijn en nemen een quiche en zitten heerlijk in de schaduw. Het is inmiddels knap warm geworden met 25 graden.
Terug bij de camper is het relaxed zitten in de schaduw met een drankje en nootjes. We nemen geen ingewikkelde maaltijd, maar wat kaas, nootjes, fruit.
We sluiten de dag af met ons gebruikelijke ritueel (dvd en thee)

Maandag 3 juni zonnetje, buitje, 23 graden
We hebben een onrustige nacht met veel wind en regen. De camper schudt heen en weer. We zijn dan ook vroeg wakker en om 9:15 uur al op pad naar een plek om de camper bij te tanken: toilet lossen, water lozen en water laden. Dat doen we op parkeerplaats Zuid in Ribe. Vervolgens wandelen we naar de historische binnenstad van deze plaats. Fraaie oude panden, maar dan ook echt oud, uit 17e en 18e eeuw. Wat winkels bekeken, koffie gedronken, kerk bezichtigd en dan weer terug naar de camper. Nu we weer vol zitten kunnen we ook weer een stukje rijden en hebben we geen speciale faciliteiten nodig voor een overnachtingsplek. Die vinden we dan ook, tegen 15 uur, voor 50 kronen (€7) in Vedersø (Hugvej 5) met alleen water laden mogelijkheid. Ruim grasveld met maar 4 campers in totaal, heerlijk rustig.
We zijn dan via fraai duinlandschap met veel vakantiewoningen gereden op een smalle strook land tussen Noordzee en een binnenmeer. Alles vlak, behalve de duinen natuurlijk, met witte en bruine koeien.
Trudy doet lekker rustig in de camper en Pieter gaat op jacht naar geocaches. We testen de Zoek Vrienden app en Pieter ontmoet een tweetal Engelse geocachers. Die zitten op dezelfde camperplek en doen dit al 20 jaar en hebben >3000 coaches gevonden! Wel done Shirley en Ken! (50 jaar getrouwd in oktober)
We houden het bij soep en brood vandaag als diner met een Hardy’s rosé erbij.

Dinsdag 4 juni zonnetje, 23 graden
Aangezien de weersverwachting voor morgen slecht is (regen) blijven we een dagje langer om vandaag van droog weer en zon te genieten. We gaan met de fiets op stap. Maken een rondje via Vedersø en Stadil terug naar Brunbjerg en langs de Sundå terug naar de weg 181, waarna we Verdesø Klit en het strand bekijken. We hebben dan vooral een agrarisch landschap met rogge, tarwe, koolzaad gezien en ook weiden met koeien. Het laatste stuk is duinlandschap en “binnendijkse kwelder” met veel lupinen. Hier lopen ook weer de witte koeien die we gisteren al zagen. Na een bezoekje aan een brocanterie gaan we terug naar de camperplaats. We babbelen nog wat met Ken en Shirley en nemen dan ook ons biertje met knabbels. Dat is vandaag dan ook maar meteen onze avondmaaltijd. Crackers en een toetje maken die compleet.

Woensdag 5 juni bewolkt 20 graden
Opnieuw een spannende nacht met een flinke plensbui met onweer en weerlicht. We worden weer om 9:30 uur wakker. Ontbijt en opruimen en op pad. Nog even gedag zeggen bij Shirley en Ken. We zien ze weer bij de haven van Thorsminde. We vinden geen laad en losplek, maar wel lekker gerookte makreel voor de lunch. Dan verder over de 181 naar Thorborøn door fraai duinlandschap met kleurige velden en de landzijde (boterbloem, koekoeksbloem, fluitenkruid, rolklaver en Engels gras in de berm). Bij Thorsborøn zien we de gedenkplaats voor een zeeslag uit 1916 waarbij ruim 1800 mensen omkwamen. De 25 schepen die zonken hebben ieder een steen en poppen ernaast met het aantal slachtoffers.
Dan steken we over met de boot naar Agger en vervolgen de 181 door duin- en heidelandschap afgewisseld met weiden en bossen. We zijn dan terechtgekomen in het nationaal park Thy. We vinden een plek met alle voorzieningen (Nystrup Camping Klitmoller), maar we doen het zonder de (apart betalen) stroom en (apart betalen) douche. Maar we staan op een nette plek en morgen alles lossen en laden en toilet om de hoek. En dat voor 100 kronen.
We houden het eenvoudig en halen een pizza voor avondeten. Met restant rosé weer een prima maaltijd. We vinden ook een volgende overnachtingsplek voor mogen, dus we kunnen weer rustig dvd kijken en slapen.

Donderdag 6 juni bewolkt, af en toe zon, benauwd warm, 25 graden
Na de gebruikelijke regen in de nacht rustig aan wakker worden en ontbijten. Blijkbaar te rustig, want “quick stop” betekent voor 10 uur weg, maar OK voor deze keer, maar dan weet je het voor de volgende … We hebben intussen wel alles gelost en vers water geladen, dus kunnen er weer even tegenaan.
We gaan naar Aalborg, maar toch weer niet. Via Thisted en Fjerritslev rijden we naar Aabybro. Hier doen we wat boodschappen en verorberen een kippenpoot. Dan een ommetje naar Løkken en daar vandaan langs Vrensted naar Brønderslev. Onderweg veel agrarisch gebied met weiden, graan, koolzaad, af en toe bos, rond Lokken weer het duinlandschap en overal veel ruimte en vergezichten over het vlakke land.
In Brønderslev is de gratis parkeerplek vlak bij een rhododendron park. Wel met laden/lossen, maar geen stroom of wc. Trudy blijft in de camper voor een dutje vanwege hoofdpijn en Pieter verkent het park. Ook scoort hij een geocache en fraaie foto’s. Daarna rustig aan in de camper met iPad en een boek en een biertje om af te koelen. Voor de dvd sessie nog even een wandelingetje door het rhododendron park.

Vrijdag 7 juni bewolkt, zon, warm, 25 graden
Om 8:30 zijn we wakker en om 10:30 rijden we weer. Weer naar Aalborg, maar met een omweg. Eerst wordt onze aandacht getrokken door een bord langs de weg met kraanvogels. We slaan af naar Store Vildmose en vinden een uitkijkpunt, maar geen kraanvogels. Wel zien we reeën in het veld en bonte kraaien, eksters en roofvogels langs de weg. Dan zien we weer borden Blokhus, waar een Zandsculpturenfestijn tentoonstelling schijnt te zijn. Dus wij gaan cultureel doen en op naar Blokhus. Bij het Skulpturparken vinden we een fraaie tentoonstelling van zandsculpturen, houtsnijwerk en andere kunst. We nemen lunch in het café en gaan dan eindelijk naar Aalborg.
Het vinden van een parkeerplek is weer even lastig, maar uiteindelijk lukt dat en gaan we de stad verkennen. Trudy doet de winkels en Pieter maakt foto’s van de borg en kerken en andere vakwerkhuizen. Maar dit alles wel na een lekker ijsje bij een drukke ijswinkel.
De parkeertijd was 2 uur, dus we zijn om 16:30 weer terug bij de camper. We zoeken een camperplaats en vinden die verder zuidelijk langs de kustweg in Als, nabij Hadsund. Na een leuke rit vinden we een heerlijk rustig plekje in het groen. We doen zonder stroom, maar er is toilet, douche en laden/lossen voor 90 kronen (€13). Aangezien we warme lunch hadden, doen we het nu met brood en een heerlijke Moezelwijn, buiten in de schaduw van ons zonnescherm. We sluiten af met yoghurt en aardbeien voor we aan de dvd sessie beginnen.

Zaterdag 8 juni bewolkt, buitje, zonnetje, stevige wind, 20 graden
Vannacht weer regen en we zijn om 9 uur wakker. Om 10:30 rijden we weer richting Randers. Bij de Aldi in Hadsund doen we wat boodschappen en dan verder over de brug. In Randers ontdekken we Graceland in Randers (Memphis Mansion). Het huis van Elvis Presley nagebouwd en ingericht als museum over deze rockster. Al bij de ingang met hetzelfde hek wordt je ontvangen met Elvis muziek en die hoor je verder overal in huis. Nu weten we dan alles over Elvis en gaan op zoek naar een camperplek. We zagen een gratis aan de kust op het uiterste puntje van het schiereiland bij Knebel. Best wel een ritje door golvend landschap (Mols Bjerge National Park) met fraaie uitzichten over agrarisch gebied, bos, een kraanvogel en de zee. Door de stevige wind zien we wuivende korenaren, “golvend graan” in het veld.
Aangekomen op de parkeerplek aan de voet van de Sletterhage Fyr (vuurtoren) vinden we een plekje op een rijtje met uiteindelijk 5 camperaars (2 NL en 3 DK). Wel een winderige plek, maar schitterend uitzicht over de woeste zee en passerende (vracht)schepen. Verder meeuwen (kok-, zilver-, mantel-) en aalscholvers.
Ons avondmaal bestaat vandaag uit röstirondjes, varkenslapje (met kaas), komkommer en appelmoes. We genieten van het uitzicht, verwonderen ons over de bezoekers, doen een spelletje en lezen wat met een kop thee en (later) dvd. Verder niets aan het hoofd, want weinig 3 of 4G.

Zondag 9 juni start bewolkt en wind, later zon, 19 graden
Weer een onrustige nacht met regen en vooral veel wind, waardoor de camper weer beweegt. Om 9 uur op, douche, ontbijt en dan nog 2 geocaches scoren voor we naar Aarhus gaan. Daar vinden we een gratis parkeerplek nabij de haven. We verkennen de stad, maar alles is dicht op Pinksterzondag, toch wel geluk die Bontje 🙂 Wel nog een ijswinkel open, dus die verblijden wij met een bezoek. Dan weer terug naar de camper.
Er is ook een circus op het terrein naast de parkeerplaats. Het is daardoor best druk en rumoerig, zeker met circus tot 22:00 uur vanavond. We besluiten door te rijden naar een rustiger oord. Die vinden we voor 100 kronen nabij Odder op een plaatsje bij de boer met max. 3 campers. Wij zijn nummer 3! Voor dat bedrag hebben we alles: lossen, laden, stroom, douche, wc en rust. Met een vriendelijk Duitser maken we een praatje en gaan dan voor crackers met salade, kaas, biertje, chips, nootjes.
Ondertussen een boek en dit verhaal voor we aan de dvd gaan.

Maandag 10 juni begin zonnetje, later bewolkt en regenbui, 17 graden
Heerlijk rustig nachtje zonder regen of wind of verkeer. Om 8:30 wakker en kunnen lekker douchen. Na het ontbijt grote schoonmaak: kleden kloppen, vloer vegen, toilet lozen, vuil water lozen, schoon water laden.
Dan op weg naar Odense. Via de 451 en de 170 naar de E45 en E20 langs velden, zee en bos. Onderweg stops voor lunch (net als gisteren lekker haring in mosterdsaus op brood) en shoppen in een gesloten winkelcentrum 🙂 🙁
Dan naar de gratis camperplek naast een campingwinkel. Rustig in het groen op een bedrijventerrein. We scoren een geocache en nemen mangosap en wat knabbels voor ons diner (brood met gebakken ei en spek). We sluiten af met een toetje yoghurt. Met een zonnetje, thee en koekjes is deze dag ook weer voorbij.

Dinsdag 11 juni bewolkt, 17 graden
Onrustige nacht met regen en onweer en dromen van Trudy. Vandaag dan echt shoppen. We gaan naar het Rosengårdcentret en groot winkelcentrum. Pieter gaat wat inkopen doen en Trudy dus shoppen. Na twee uur heeft ze er genoeg van en heeft een koffiefilter gescoord.
We nemen een salade met biefstuk reepjes voor lunch en dan op de fiets naar het centrum. Odense is de geboorteplaats van Hans Christiaan Andersen, de sprookjesschrijver van o.a. Het Lelijke Eendje. Er is nog een hele oude wijk van de tijd dat de schrijver leefde, maar intussen is het ook een bouwput. Overal wordt gewerkt aan nieuwbouw en de wegen. We kijken rond en zien nog wat kerken en pleinen en fietsen dan weer terug langs de Odense Å, de rivier die door Odense stroomt. Rond 16:00 uur zijn we weer bij het Rosengårdcentret en scoren nog wat opbergdozen en een fluitketel (die fluit) voor de camper. De dozen vullen we ook meteen en dan is het tijd voor diner. We gaan naar Jensens Bøfhus voor prima steak en nachos vooraf. Voor de nacht (en thee met dvd) keren we terug naar de camperplaats naast de campingwinkel.

Woensdag 12 juni bewolkt, 20 graden
Opnieuw een fikse regenbui en onweer vannacht, deze keer gelukkig maar van korte duur. Na ontbijt met aardbeien op weg naar Billund voor Legoland. Daar moet je toch geweest zijn bij een bezoek aan Denemarken. Echter we ontdekken onderweg dat de toegang 50 euro p.p. is. Dat hebben we er niet voor over en veranderen ons reisplan naar een camperplek in Varnæs (Varnaesvigvej 41). Dat lijkt een goede plek om de laatste dagen Denemarken rond te brengen en nog wat te fietsen. Aangekomen blijkt dit inderdaad een prima, rustige plek in het groen. Voor 75 kronen (€10) per nacht hebben we alle faciliteiten en we besluiten 2 nachten te blijven.
De rest van de middag doen we rustig aan met een beker melk, crackers met salade, wat lezen, stemmen voor het pensioenakkoord en spelletjes. Om 18 uur tijd voor een wijntje en begint het te regenen met onweer. De Duitse gasten gaan als een speer naar binnen. Het water stroomt van de camper en met een paar flinke donderslagen weten we dat het menens is … En dan valt de stroom uit en geen WiFi meer 🙁 Dat wordt gelukkig snel hersteld.
We maken wel een wereldprimeur mee. Trudy lukt het niet in slaap te vallen bij het lezen van een boek (Hendrik Groen – Leven en Laten leven), sterker nog ze leest die in een week uit!
Eindelijk komt de prak uit de vriezer welke we hadden meegenomen van thuis. Samen met een rood wijntje (Pinot Noir) gaat dat prima naar binnen. Afgezien van af en toe een buitje is het een fijne avond voor dvd.

Donderdag 13 juni zon met af en toe een wolk, 20 graden
Na een verkwikkende douche vandaag op pad met de fiets. We rijden richting kust en volgen een modderig fietspad. Dat is geen goed idee, dus keren we terug naar de asfalt/grind wegen. Wel nog een kort ommetje lopen over de Varnæshoved “kliffen” om een geocache te scoren. Daarna over heuvels op en af en pikken aan het strand nog een cache mee. We peddelen zo ruim 3 uur door graanvelden en koolzaad met regelmatig uitzicht op zee (Alsfjord). Het beloofde hunebed vinden we niet en zijn rond 15 uur weer bij de camper.
Tijd voor bier en knabbels. We babbelen wat met nieuw gearriveerde Nederlanders. Deze blijken een eigen campersite te openen in Oldenbroek, nabij Elburg. We zitten verder lekker rustig onder ons zonnescherm tot het avondeten zich aandient. We sluiten de dag weer af met thee en dvd.

Vrijdag 14 juni, zonnetje, fikse regenbui, 23 graden
Rustig aan wakker worden, douche, ontbijt, inpakken, lozen, wegwezen. Vandaag richting Bremen, naar de outlet van Ochtum Park in Stuhr. Daar kunnen we om 15 uur zijn, maar …
Onderweg veel verkeer, wegwerkzaamheden (vooral rond Hamburg), ongelukken (o.a. een auto in brand), plensbui (terug naar 60 km). Maar we zien ook de “rettungsgasse” werken in de praktijk. Iedereen maakt ruimte in de file (linkerbaan gaat links rijden, rechterbaan rechts), zodat de politie en ziekenwagen er langs kunnen. Toch ook nog leuke dingen langs de weg als reeën in het veld, roofvogels in de lucht, bloemen in de berm. Verder kunnen we oefenen met de kentekens uit welke landen die komen. We zien D, NL, DK, LT, LV, RO, E, L, SRB, PL, FIN, BG, N, B, GB, H, A, CH, CZ, EST, UA, BY, I, S, IRL, KZ

Uiteindelijk zijn we met 2 uur vertraging om 17 uur bij de outlet. Die is tot 19 uur open, dus aan de slag! Pieter neemt rustig een bak koffie en Trudy gaat shoppen. Eigenlijk te warm voor die dingen, maar toch, we zijn er dus het moet … Om 19 uur als laatste Schiesser bezocht en dan naar de Burger King voor een cheeseburger en milkshake. De shopscore is overigens: een lange broek, handdoek, theedoek, ondergoed (voor Pieter) en snoepgoed.
Dan op zoek naar de gratis camperplek op een groot parkeerterrein bij Roland Center Bremen. Daar nemen we een biertje na deze lange warme dag, voor we traditioneel de dag afsluiten.

Overigens een goed moment om alle vogels die we gezien hebben op een rij te zetten: merel, koolmees, pimpelmees, grauwe ganzen, brandgans, zilver reiger, kluut, bergeend, eidereend, blauwe reiger, kokmeeuw, zilvermeeuw, mantelmeeuw, kraanvogel, kneu, veldleeuwerik, kwikstaart, mus, spreeuw, bonte kraai, zwarte kraai, roek, buizerd, wouw, kiekendief, torenvalk, grutto, kievit, aalscholver, vink, rietgors, boerenzwaluw, huiszwaluw, plevier, winterkoning, ekster, kuifeend, wilde eend, knobbelzwaan, fazant, visdief, koekoek, houtduif, kauw, meerkoet, wulp, scholekster, waterhoen, tureluur, ooievaar.

Zaterdag 15 juni zon, wolken en regen, 18 graden
We blijken een speciale plek gevonden te hebben. We horen in de nacht kikkers kwaken en in de ochtend de koekoek, naast allerlei andere vogels. Maar ook zitten we in een aanvliegroute van het vliegveld. De vliegtuigen landen en dalen over onze camper op ruim 50 meter hoogte (net boven de bomen) je kunt ze bijna aanraken! Gelukkig niet vaak en vannacht alleen weer een klein regenbuitje, geen vliegtuigen.
Rond 10 uur zijn we klaar voor vertrek naar huis. Natuurlijk weer de nodige wegwerkzaamheden. We proberen eens de voorgestelde alternatieve route om de file te vermijden. We rijden door fraai landschap, leuke boerderijen, berken langs de weg. Een leuk ommetje en geen file. Onderweg wisselen zon, wolken en regen elkaar af. Na wat korte stops zijn we dan om 15:30 thuis. Meteen camper zoveel mogelijk weer leeg maken, zodat die klaar is voor de stalling.
We sluiten de vakantie af met een loempia speciaal van de Zebra.