2008 – Italia Grandiosa

Dagprogramma 1/10/08 – 12/10/08

In oktober 2008 zijn wij op vakantie geweest in Italie. Een rondreis met de bus waarbij we alle hoogtepunten van Italie wel gezien hebben (…): Venetie, Florence, Rome, Pisa en nog veel meer.

1e dag – Amsterdam-Milaan/Bergamo (zon, wolkje, 20 graden)

Sirmione, ItalieWe vliegen vandaag van Amsterdam naar Milaan/Bergamo. Na aankomst maken we kennis met onze gids Fabiena en chauffeur Donato. We rijden naar de omgeving van het Gardameer voor een bezoek aan Sirmione, een boottocht en dan verder voor de eerste overnachting op Italiaanse bodem.

2e dag – Verona (zon, wolkje, 20 graden)

Verona, ItalieWe bezoeken Verona, een mooie stad met een rijke geschiedenis. Bekend van onder meer de Scaligerbrug, de unieke 12e-eeuwse Dom, de Romeinse Arena en de S. Zeno, de mooiste romaanse kerk van Noord-Italië. We vinden hier ook het beroemde balkon van Romeo en Julia. De stadsgids Daniella vertelt alles wat we willen weten over deze stad. Na dit bezoek rijden we door naar de omgeving van Venetië voor de volgende 2 overnachtingen.

3e dag – Venetië (zon, wolkje, 20 graden)

Venetie, ItalieDe hele dag zal in het teken van Venetië staan, La Serenissima. Venetië bestaat uit maar liefst 118 eilandjes die met elkaar verbonden zijn door meer dan 400 bruggen. Uiteraard besteden we aandacht aan de belangrijkste bezienswaardigheden zoals het San Marcoplein, de San Marcokathedraal, de Rialtobrug, het Dogenpaleis en de vele schitterende huizen langs het Canal Grande. Ook bezoeken we het “kanteiland” Burano, varen langs het “glaseiland” Murano en maken we een tochtje met de gondel. Een heerlijke dag in een schitterende en unieke stad!

4e dag – Padua (zon, wolkje, regenbui, 20 graden)

Padua, ItalieVoordat we afzakken naar Toscane, brengen we nog een bezoek aan Padua, de stad van de heilige Antonius. Padua was in de Romeinse tijd de belangrijkste stad in Noord-Italië en onder meer de geboorteplaats van de geschiedschrijver Livius. Tijdens de rondwandeling door de stad zien we onder meer de S. Maria Assunta. We rijden aansluitend door naar de omgeving van Florence waar we de komende 2 nachten zullen verblijven.

5e dag – Florence (zon, wolkje, 20 graden)

Florence, ItalieVandaag staat het onvergelijkbare, mooie en interessante Florence op het programma! We nemen het treintje vanaf Ronta (hier staat ons hotel) dat ons in het centrum van Florence brengt (en terug). De stad is de bakermat van de Renaissance en is in feite één groot openluchtmuseum. Middeleeuwen en Renaissance gaan er hand in hand en de allergrootste kunstenaars woonden en werkten hier en lieten er hun sporen achter. Namen als Dante, Leonardo da Vinci en Michelangelo zeggen wat dat betreft genoeg. De rondleiding leidt ons o.a. langs de rivier de Arno en de beroemde Ponte Vecchio naar de Dom, de Doopkapel, de Campanile en het beroemde beeldenplein Piazza della Signoria met (een kopie van) de David van Michelangelo en we maken kennis met de “oortjes” en stadsgids Jan.

6e dag – Assisi-Perugia (zon, wolkje, 20 graden)

Assissi, ItalieDe reis gaat verder naar het middeleeuwse Assisi. Het is de stad van de heilige St. Franciscus, die begraven werd onder de basiliek die te zijner ere werd gebouwd. Schitterende fresco’s van Giotto in de bovenkerk en veel goud dat er blinkt. Perugia, ItalieVandaag bewonderen we ook Perugia, de hoofdstad van de provincie Umbrië. Perugia was al in de tijd ver voor Christus een belangrijke stad. We maken een rondwandeling langs de Corso Vannucci, het schitterende Palazzo dei Priori en de Dom. We arriveren in de overdekte stad (Rocca Paolina) en zien ook een restant aquaduct, een Etruskische poort en stadswallen. De nacht brengen we door in de omgeving van het Trasimeense meer.

Rome-Trevi, Italie
Rome-Trevi, Italie
Rome_colloseum, Italie
Rome_colloseum, Italie
Rome_forum, Italie
Rome_forum, Italie

7e dag – Rome (zon, wolkje, 23 graden)

We gaan vandaag naar de Eeuwige Stad Rome! Akelig vroeg in de bus (6:30 uur) We verkennen hier o.a. het Colosseum, het Forum Romanum, het Capitool, de Trevifontein, het Pantheon en de St. Pieter. Opnieuw de “oortjes” en nu stadsgids Loes. Na een prima maaltijd doen we nog een lichttour, maar erg veel licht is er niet …. ’s Avonds rijden we naar ons hotel in de omgeving van de stad.

8e dag – Montecassino-Napels (zon, wolkje, 25 graden)

Montecassino, ItalieVandaag de abdij van Montecassino. Opnieuw veel goud dat er blinkt en deze keer veel mozaik ter verfraaiing van de kerk. Ook fraai uitzicht op de omgeving en het Italiaanse landschap. Verder naar Napels. Deze Zuid-Italiaanse stad is een wereld op zich! Volgens de folder: “Het fraaie centrum is rijk aan palazzi, kloosters en kerken. De smalle straatjes en gezellige terrasjes maken Napels tot een bruisende stad die u absoluut eens gezien moet hebben!” Wij vonden het een erg drukke, vieze, lelijke stad, waar we ook nog twee deelnemers aan de reis kwijt raakten. Anderhalf uur later teruggevonden en daardoor laat aan het diner. Maar wel de Vesuvius gezien!

9e dag – Orvieto (zon, wolkje, 25 graden)

Orvieto, ItalieVandaag na een lange reis bezoeken we de prachtig gelegen schilderachtige pausenstad Orvieto. Met een treintje naar boven. Ook hier weer prima lunch. Fabiena organiseerde voor de liefhebbers heerlijke lunches en allerlei andere activiteiten. Wel voor een meerprijs, maar ook alle toegang tot attracties zat daar dan bij in. Chauffeur Donato kan prima met de bus overweg en brengt ons overal rustig en veilig naar toe. Overnachting in de omgeving van het Bolsena meer.

10e dag – Lucca (zon, wolkje, 27 graden)

Lucca, ItalieWeer een flink stuk met de bus en dan een heerlijke lunch bij een Agritourisme boer. Op het landgoed maakt die zelf zijn wijn en oogst de olijven. Van dit alles krijgen we wat te proeven bij de lunch. Temidden van het mooiste landschap van Italië ligt het door middeleeuwse muren omringde Lucca. Dit prachtige stadje is van pre-Romeinse oorsprong en werd in de eeuwen erna opgesierd met indrukwekkende kerken en statige huizen rond de typisch Italiaanse pleinen. Hier verkennen we de stad op de fiets. We zien het woonhuis van Puccini en eten opnieuw, zoals bijna iedere dag, een overheerlijk Italiaans ijsje.

11e dag – Cinque Terre (zon, 27 graden)

CinqueTerre-PortoVenere, ItalieVandaag een tocht langs de Ligurische kust die ons vervolgens brengt naar de schilderachtige dorpjes van de Cinque Terre, magnifiek gelegen op de rand van de kliffen. We gaan er naar toe met de bus, dan de boot, vervolgens een stuk lopen (Via dell’Amore), de trein en dan weer lopen. We zien Porto Venere, Riomaggiore, Manarola en Monterosso. Heerlijk vis pizza en pasta en pootje baden in de zee.

12e dag – Pisa, Milaan/Bergamo-Amsterdam (zon, 27 graden)

Pisa-toren, ItalieDe laatste dag naar het historische Pisa, waar nog talrijke kunstwerken getuigen van een rijk verleden. Natuurlijk krijgt de Campo dei Miracoli (het Plein der Wonderen) onze aandacht, waar we de 11e-eeuwse Dom, de beroemde Scheve Toren en het indrukwekkende Baptisterium aantreffen. Ook kunt u de fascinerende fresco’s van de wonderlijke begraafplaats Campo Santo bewonderen. We sluiten het bezoek aan Pisa af met een tour door de stad met een treintje op wielen en zien zo net even meer van Pisa als enkel de scheve toren. En dan rijden we naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland.

Groepsfoto_1_k, ItalieOp mistig en stuk koeler Schiphol nemen we afscheid van al onze medereizigers: Jacques, Cecilia, Marjan, Ad, Willem, Corrie, Andre, Martin, Renee, Gerda, Anjo, Jos, Ben, Lenie, Trees, Sjer, Bep, Ger, Ria, Leo, Tinie, Theo, Wim, Edeltrout, Jan, Sonja, Karin, Wim, Ida, Jan, Els, Jan

De route

RouteItalie2008

De reis in plaatjes

Hier een link naar een selectie van de foto’s die zijn gemaakt op deze reis