Rondje BBB – april 2024

Zeker geen boerenpartij en ook geen afslank truuk. 🙂 Deze keer, half april, een rondje naar de Bollen, het Bos en de Blauwe Kamer. Het laatste uitstapje met onze Weinsberg camper. Zie hier de route met de camperplaatsen:

We maken eerst nog een stop bij Frans Stokman in Heerhugowaard om onze nieuwe Dethleffs camper nog eens te bekijken, alvast wat maten opnemen, plek van de TV bezien en gegevens opvragen voor het overzetten van de verzekering straks eind april.

En dan is het door naar ’t Zand voor onze eerste stop. NeRo zijn later met hun nieuwe(re) Adria camper, deze trip is een testrit voor hun. De eerste test ging al mis door een mankement aan de fietsendrager. Dat werd toch snel opgelost en aan het eind van de middag zijn zij er ook. We eten de door Tru gemaakte kerriesoep met garnalen in onze camper met stokbrood.

De volgende dag dan op pad naar de bollen. Via een leuke route waarbij we al veel kleur zien onderweg, fietsen we naar de Poldertuin in Anna Paulowna. En ook daar weer volop kleur van narcissen, tulpen, hyacinten en diverse andere bollen. Vandaag staat er nasi op het menu.

Poldertuin Anna Paulowna
Poldertuin Anna Paulowna

We krijgen geen genoeg van alle kleur, maar willen ook nog even door de duinen fietsen. Dus de volgende dag de andere kant op waar we ook weer veel bloeiende bollenvelden zien. Vooral het stuk tussen knooppunten 29 en 32 is zeer de moeite waard dit jaar. De duinen zijn opvallend nat dit voorjaar, op veel plekken poeltjes en greppels onder water.

Na 3 nachten Molen de Hoop is het tijd om te verkassen naar wat bosrijkere omgeving met minder wind. We gaan op zondag op pad naar Camperplaats De Kale Duinen tussen Elsloo en Appelscha in Friesland. Dit is dan het bosrijkere deel van Friesland op de grens met Drenthe: het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Voor de maandag wordt slecht weer verwacht, dus nu nog even van de zon genieten op de fiets naar Appelscha. Daar treffen we een boerenstreekmarkt en die moet verkend worden. De tocht heen en terug gaat door het bos, dus ook dat is prima. Maar eerst ook nog wat boodschappen bij de Aldi en een Maallust biertje op het terras.

De maandag begint nog goed, dus kunnen we nog een stukje lopen in de buurt van de CP. We wandelen naar de Schaopedobbe, een leuk natuurterrein van het Fryske Gea voor een rondje van een uur. We zijn voor de regen weer terug en kunnen dan dit verhaal schrijven en lekker rustig aan doen.

Voor dinsdag een rondje door het Drents-Friese Wold gepland, afhankelijk van het weer. Het ziet er goed uit volgens de berichten, dus we gaan op pad. Het is wel wat fris, maar de omgeving maakt een hoop goed. Net als in de duinen ook hier veel plassen, volgelopen greppels en overgelopen meertjes. Verder veel fris groene blaadjes aan de ontluikende bomen. We lunchen in Diever en genieten verder van de heide, korstmossen, viooltjes etc.

Het Drents-Friese Wold
Gele dovenetel, Salomonszegel, Hondsviooltje, Rendiermos, Rood bekermos, Haarmos

Op woensdag weer op de fiets voor rondje van 36 km. Deze keer richting Doldersum en weer grotendeels door het Drents-Friese Wold. We zien een ree en horen vele vogels en ook diverse Vlaamse gaaien kruisen ons pad. Het blijft een mooie omgeving met bos, heide en vochtig terrein, zeker nu na alle regen in de eerste maanden van het jaar. Zelfs zo erg dat de fietspaden op sommige stukken erg nat zijn en we er omheen zijn gaan lopen. Fris weertje en onderweg, net voor de lunch in Doldersum, een hagelbui op ons hoofd. Na een prima lunch verder droog gehouden tot de camper, waarbij aan het eind van de rit ook nog wat bollenvelden, ja ook hier! 🙂 . Snel de fietsen erop, want morgen weer verder op pad, vervolgens gaat het weer regenen.

Fietspas onder water
DFW en Canadameer

Vandaag naar camperplaats Den Doove nabij Wageningen onder de Grebbeberg bij de Blauwe kamer. Rond de middag zijn we er en gaan na de lunch weer op de fiets op pad. We bekijken Wageningen en Bennekom, zien leuke huizen, fraaie omgeving en scoren nog wat caches. Na een ijsje in Bennekom en een bezoekje Wibra (wol en handige bakjes), doen we het avondeten bij Eetcafé de Kater in Wageningen. Heerlijke spareribs en salades (zalm en geitenkaas).
TruPie rijden nog even door naar het uitkijkpunt van de Blauwe kamer en zien reigers, grote zilverreiger, lepelaars, wilde eenden, fuut, meerkoeten, kuifeenden, aalscholver en fazant. En we lopen zomaar Koninkpaarden tegen het lijf die dit vochtige gebied begrazen. Ook fraai uitzicht op uiterwaarden en de Grebbeberg.

Blauwe kamer met oude steenfabriek
Reiger, lepelaars, grote zilverreiger in de Blauwe kamer

Het wordt een kort verblijf. Vannacht al en het houdt niet op met regenen. Ook flinke windvlagen erbij, dus geen fiets of wandelweer vandaag. Wanneer het even droog is gaan de fietsen achterop de camper en rond 14 uur vertrekken we naar huis.

Toch een leuk weekje weg voor de laatste keer met de Weinsberg. Nu de camper leeg halen en donderdag de nieuwe camper halen.