Great Bear Lodge

04/09-07/09 Great Bear Lodge

Deze pagina is onderdeel van onze 2023 – Canada vakantie

We zijn 4 dagen bij de Great Bear Lodge. Een drijvende accommodatie in de Smith Inlet alleen bereikbaar per boot, of, in ons geval, watervliegtuig. Een schitterende rustige plek aan het water waar zeehonden en zeeleeuwen waren te zien. En de nodige zeemeeuwen. Bij onbewolkte nacht ook fraai uitzicht op de sterren. En dat was dan ook de afleiding, want er is geen WiFi en geen bereik voor telefoon.

Na aankomst eerst je kamer verkennen en daarna diner (lamsbout) en na diner gelijk op excursie op zoek naar de eerste beren. Het duurde even met de schoolbus naar de kijkhut, over een hobbelige weg een klein uur rijden in eerste versnelling met 7 km per uur. Maar toen waren we er en net geïnstalleerd komt de eerste moederbeer met 3 jongen van dit jaar langs. En wat het meteen af maakt en de trip eigenlijk al goed was, vangt ze ook nog zalm voor zichzelf en haar jongen.

Chum de grootste soort, Pink salmon de kleinste en later ook de Coho komen hier het meeste voor. Wij zien vooral de Chum die ook door de beren gevangen wordt en dat zijn inderdaad flinke jongens 😁

En dan komt er nog een moeder Grizzly met weer drie jongen. Deze is nog niet zo bekwaam in het vangen van de zalm, maar wel al 8 beren op de eerste avond. Geweldig! De terugreis met de hobbelende bus is even doorbijten, maar we hebben beren gezien!

Het dagprogramma op de Great Bear Lodge is vol, om zoveel mogelijk beren en andere zaken in de omgeving te zien. Om 7 uur op, 7:15 ontbijt, 8 uur excursie, 12 uur lunch, 1 uur middag activiteit (wandeling en twee boottochten), 17:00 diner, 17:30 excursie, rond 21 / 21:30 uur in het donker weer thuis voor knabbels en een drankje. Dan wil je ook wel naar bed, want dus weer vroeg op.

Dag twee begint droog en ook nu zien we weer beren vanuit de kijkhut. Kestrel blijkt een betere chauffeur dan Tom voor de hobbel bus. De middag activiteit slaan we over. Die wandeling hebben we 14 jaar geleden al gedaan en het regent nu. Na het diner (zalm) de avondexcursie welke Pieter ook overslaat, maar Trudy ziet die avond wel 17 beren (!). Deels dezelfde als al eerder, maar steeds weer beren op de excursies. Totaal toch ruim 20 verschillende alle dagen tezamen: 2 vrouwtjes met 3, 2 vrouwtjes met 2, 3 vrouwtjes met 1 jong en een tweetal alleenstaande vrouwtjes. Geen mannetjes deze keer en allemaal grizzlyberen.

Dag drie is ook weer prijs. Het is droog weer na alle regen van de vorige dag en de nacht. Vanuit de kijkhut is nu ook duidelijk meer water in de rivier. Voor de beren blijkbaar een probleem, want we zien er niet een na bijna 2 uur. We vertrekken dan maar weer met de hobbelbus, maar een kleine 10 minuten onderweg plots toch nog beren in zicht. Dat blijkt vlak bij een andere kijkplatform (niet overdekt) en we gaan dan daar nog weer beren kijken. Het vrouwtje met de 3 jongen vangt zalm en verjaagt een alleenstaande dame Grizzly. Toch nog een goede excursie.

Tijdens de middag boottocht door de riviermonding met allemaal kleine eilandjes en stromen zien we de Kingfisher, Zaagbekken, Bald eagle, Canadese ganzen, zeehonden. Dit is het excursie gebied vanuit de Lodge in de zomer.

Ook de avondexcursie, na het diner met paella met garnalen, Jacobsschelp en Krabpoot (nog zelf kraken en uit pulken), vanaf het platform levert weer beren op.

Dan alweer de laatste dag. Opnieuw naar het platform waar we 2 uur lang zalmen zitten te kijken, terwijl 1 bald eagle overvliegt. Jammer, maar dat gebeurt in de natuur. Net wanneer de bus vertrekt ziet Trudy toch nog een beer! Dat wordt stoppen en vanuit de nabije kijkhut zien we dan toch nog twee beren. Deze keer een moeder met een 2e jaars jong, die dus duidelijk groter is als de 1e jaars jongen welke we tot nu toe zagen. Opnieuw een geslaagde excursie, nu dus met een score van 6 excursies met 6 keer beren gezien. De middagexcursie gaat de andere kant op met het bootje. Kans op walvissen, maar die zien we niet. Wel een waterval en zeehonden en fraai landschap: veel groen, bergen, water, rust. Daarmee besluiten we de activiteiten. Rond 15:30 uur komt de Goose ons weer ophalen en vertrekken we weer van deze prachtige plek waar we nu wel veel beren hebben gezien. Trudy scoort op de valreep een mooie Great Bear Lodge duffle tas. Koste wat moeite om Marge te overtuigen aangezien ze niet voor de verkoop zijn. Mooie herinnering samen met de blouse van 14 jaar geleden die ze had meegenomen.

De laatste avond verblijven we in het Kwalilas hotel, hebben diner met twee Amerikaanse stellen van de trip, die verder bestond uit een Duits stel, een Engels stel uit Nottingham, twee Australische stellen, een koppel Canadezen, Chris een Australische en wij uit Nederland, totaal 17 stuks voor dit internationale gezelschap. En dan blijken het toch best vriendelijke Amerikanen te zijn 🤭😁 wat een gezellige afsluiting van de Great Bear Lodge trip oplevert.