Duitsland Juni 2016

Zondag 05-06-2016 zon, 25C
Na de Valencia reünie op zaterdag, gaan we zondag op pad. We komen maar langzaam op gang, want het vullen van de watertank geeft de nodige problemen. De waterslang moet met de juiste aansluitstukken op kraan en watertank. Dat is nog lastig om de juiste stukken te vinden. Daarnaast moet de tank eerst leeg en dat is ook al lastig: hoe gaat dat? Eerst sms contact met Rob en dan komen Rob en Nel zelfs langs. Trudy en Rob gaan uitzoeken hoe het met het water werkt en Pieter en Nel zetten de (net nieuwe, elektrische) vouwfietsen op de fietsen drager.
Uiteindelijk lukt het allemaal en is ook de camper weer helemaal vol met spullen en deels heringericht. De bloemen die we van de dames kregen gaan naar Annie en dan eindelijk vertrekken we om 14:45 uur.
We gaan richting Noord Duitsland, want het oorspronkelijke idee van de Moezel valt (letterlijk) in het water. Het stortregent daar en de temperaturen lopen tegen de 30 graden. Dan maar wat koeler en droger richting het noorden.
Het eerste doel wordt Bad Zwischenahn, nabij Oldenburg, waar we rond 20:00 uur arriveren. Dan hebben we al weer de nodige lampjes op het dashboard gezien wat weer vragen opriep. Morgen maar bij de garage langs. Wanneer we het gas aan willen zetten lukt dat ook niet. Uiteindelijk de koppeling weer vanaf begin erop gezet en een knopje ingeduwd en zowaar dat hielp. We kunnen het eten, een restje paella van gisteren warm maken. We eten dat buiten op en maken een rondje nabij de camperplek, nog wat spelletjes, dit verhaal en dan slapen.

Maandag 06-06-2016 zon, 25C
We voelden ons vannacht al snel thuis met het gekwaak van de kikkers op de achtergrond. Ook het bed sliep nu prima met de topper on top. Om 8:00 uur staan we op en tegen 10:00 uur wandelen we in het Park der Gartens. Hier is van alles te beleven en te zien aan planten, bomen, bloemen, klimrekken, voorbeeld tuinen, moestuinen, kunstvoorwerpen etc. We vermaken ons daar prima tot rond 14:00 uur. Dan een garage zoeken, maar dat stellen we toch uit tot morgen. we weten in ieder geval wel waar we heen willen. Nu verplaatsen we de camper naar een plek dichter bij de stroom en voor een euro hebben we voorlopig genoeg tot morgen.

Bad Zwischenahn

We gaan ons aanmelden voor de plek (4,60 euro per dag, met 1,50 korting pp op parktoegang en gebruik toilet zolang park open is) en draaien de luifel uit, zodat we lekker in de schaduw zitten. Van een bewolkte start is het inmiddels zonnig en warm met een beetje hoge sluierbewolking. De drukke parkeerplaats zien we weer langzaam leeglopen en tegen 17:00 uur hebben de camperaars weer het rijk alleen. Ondertussen vermaken wij ons met de krant, een wijntje, knabbels en wat dommelen in de tuinstoelen.
Het avondeten bestaat uit stokbrood, carpaccio en wijn. Dan nog een wandeling door het park. We hebben per slot een dagkaart en dan kunnen we ook nog naar het toilet. We nemen nog een ijskoffie en benutten de Free WiFi voor we terug keren. We zijn vrijwel de laatsten in het park dat toch tot 21:30 open is (toegang tot 18:30)
De rest van de avond voor de camper met de rest van de wijn en de iPads en als het wat afkoelt nog een video op de tv in bed.

Dinsdag 07-06-2016 zon, 25C
Het begint vandaag al goed wanneer we rond 6:30 ontdekken dat de stroom het niet meer doet. Blijkbaar hebben we onze 2kWh opgemaakt. Dan maar weer een euro erin, zodat ook de koelkast het weer doet en het opladen van de diverse apparaten door kan gaan. We staan om 8:00 uur op voor een lekkere douche in de camper, dachten we … Maar helaas, het warm water apparaat slaat niet aan. We hebben wel gas op het fornuis, maar niet voor verwarming/warm water. Onze planning voor de dag valt hiermee in duigen. Dan maar meteen naar een dealer om de gebreken (lampjes en nu de verwarming) na te laten kijken.
Tijdens het ontbijt worden we gebeld door het werk. Het fijne van de vast/mobiel integratie is dat je via je vaste werknummer gewoon altijd en overal bereikbaar bent. Collega geholpen en dan nog even naar het toilet in het Park.
We zitten relatief dicht bij onze leverancier Ron Hazenberg in Oude Pekela. Dus die bellen we om te vragen of die tijd heeft. Tussendoor gaat wel lukken, maar dat kan even duren. We gaan nog even langs bij een camper zaak in Duitsland, maar die heeft ook geen tijd. Dan maar naar Nederland. Om 13:00 uur zijn we bij Ron Hazenberg. En nu blijkt het gas helemaal niet meer te werken! De techneut komt na enige tijd kijken en constateert dat de verdeler het niet meer doet. Die moet vervangen worden door een nieuwe. De luxe uitvoering met stop waarmee we ook zouden kunnen rijden met gas aan wordt vervangen door een simpeler uitvoering. Dan wel altijd het gas uitdoen als we gaan rijden. Dat deden we eigenlijk toch altijd al … Het waarschuwingslampje voor de verlichting blijkt te zijn aangegaan wegens een niet werkende kentekenverlichting(!). De rest werkt hadden we ook zelf al gezien. En het olie lampje wijst ons op een controle beurt die gedaan moet worden. Echter dat is al gebeurd, maar nu moet de waarschuwing nog gereset worden bij de Fiatdealer. Dat moet dan later een keer gebeuren. Het lampje van de inspuiting hebben we vandaag nog niet gezien, we nemen maar aan dat even een vuiltje was. Om 16:00 uur vertrekken we dan weer uit Oude Pekela richting Bremen. Onderweg stoppen we voor een bockwurst met patat/broodje en cola en rond 19:00 uur zijn we op de camping. We kiezen voor de goedkopere plekken op de Wohnmobilstallplatz bij Camping am Stadwaldsee. We verkennen de camping en nemen een grote bier op het terras aan het water om de goede afloop, eindelijk werkt alles weer(!), te vieren.
Terug in de camper de tartaartjes gebakken en nog 1 pp opgegeten. De rest voor morgen op brood, kop thee en vervolg van de serie van gisteren op de video in bed.

Woensdag 08-06-2016 zon. wolkje, windje, 20C
Vandaag een bezoekje aan de outlets van Ochtum Park in Bremen. Op 20 minuten van onze camping. We laten de tafel en stoelen op onze plek staan, verlengen ons verblijf met 1 dag en om 11:30 zijn we op de parkeerplaats van de outlets. Na een kop koffie bij Burger King gaat Trudy shoppen en Pieter languit op bed in de camper. De activiteiten van de laatste dagen eisen hun tol. Nu maar even rust voor het geopereerde been.
Met krant, spelletjes, boek, wat eten (de tartaartjes), blikje cola, komt Pieter de middag door. Trudy shopt van alles en komt de score tussendoor even brengen en gelijk een sanitaire stop houden. Rond 16:00 uur definitief terug en nemen we nog een milkshake en kipnuggets van de Burger King voor we terugkeren naar de camping. Nog een tussenstop bij de NKD en voor het scoren van lampjes, want een van de twee in de keuken is stuk. Om 18:30 zijn we terug op onze plek en nemen we een biertje in de avondzon voor onze camper. Ons diner is witlofsalade met restjes kaas, worst, komkommer en nog een bier. We kijken weer een BBC video, deze keer tot 01:00 uur …
Eten, bier, geocacheDonderdag 09-06-2016 zon, windje, 20C
We vertrekken tegen 10:30 uur op de fiets richting de Alt Stad van Bremen. Langs het meer en het stadspark volgen we de bordjes en komen in het centrum aan. Daar zijn de belangrijkste gebouwen zo’n beetje allemaal rond de Marktplatz verzameld. We doen ze allemaal aan en gaan dan op de fiets langs een stukje Wezer naar Schnoor. Een wijk met vele smalle straatjes, winkeltjes, galerieën e.d. Hier nemen we een cappuccino met gebak op het terras. Dan verkennen we de straatjes verder en dan weer terug richting de markt. Vandaar naar de Sogestrasse voor een Nanu Nana. Terwijl Trudy de drie verdiepingen verkent, neemt Pieter een Eiskaffee op het terras.
Op de terugweg rijden we een deel Am Wall, een stukje oude verdedigingswerken wat nu een groenstrook is. Bij de molen pauzeren we nog weer even voor de laatste boterhammen. Via Barkhof, Elefant Denkmal en het Stadswald keren we terug naar de camper.
In de camper doen we rustig aan. Spelletje, drankje en om 18:30, na een sanitaire stop, naar het restaurant voor bier en eten. We nemen het asperge menu, Trudy met zalm, Pieter met haantje. Prima maal vooraf gegaan door brochettes en een Sampf Engel (sinassap, ijs, slagroom) toe. We hebben een dame in de bediening die ook een beetje Nederlands spreekt, altijd handig. En we hebben contact met JoWi over het water geven in de tuin.
Er blijkt ook nog een Geocache in de buurt en dat laten we niet voorbij gaan. We vinden die vrij snel aan een bankje aan het water met fraai uitzicht. Daarna terug naar de camper voor een aflevering Miss Marple op de video.

Bremen

Vrijdag 10-06-2016 zon, wolken, 19C
Gisteren tijdens het eten hebben we bedacht wat zuidelijker te gaan kijken. Dus bereiden we de tocht voor door eerst rustig te ontbijten en dan toilet en ook afval water te legen en water te vullen. Fietsaccu’s zijn ook weer opgeladen en om 12:30 uur zijn we klaar voor vertrek naar Delecke aan de rand van het Arnsberger Wald, oostelijk van Dortmund. We verlaten de prima stek, weliswaar dicht langs de 27, maar wel nabij meertje, in het groen met konijnen en volop vogels. Kosten 7,50 pppd, 1 euro per 5 uur stroom, 1 euro voor 50 liter water. Wel douche toilet en afvoer vuil water/toilet bij de pp prijs inbegrepen
Zodra we de 1 naar het zuiden oprijden staan we in de file wegens werkzaamheden. Welgeteld 5 man zijn bezig, maar hebben we 8 kilometer lang 1 rijbaan voor het drukke verkeer beschikbaar. Aan het eind “dank fur dein verstantnis”, vooruit maar …..
Met regelmatig files, door werkzaamheden en gewoon drukte zijn we rond 17:00 uur op de camperplek aan de Mohnesee. We zoeken een fraaie plek met zicht op het water tussen al meerdere Campers op deze plek. Voor 15 euro per 24 uur hebben we naast het leuke uitzicht ook alle voorzieningen ter beschikking.
We verkennen de plek en nemen dan een wijntje (de witte wijn van de Valencia reünie) met krabbels naast de camper. Tegen 19:00 krijgen we echte trek en beginnen we aan Chili con carne met rijst en smack, komkommer als bijgerecht en meloen als nagerecht. En natuurlijk meer wijn ….. Voor het slapen gaan bekijken we een Silent witness op de video

Zaterdag 11-06-2016 bewolkt, beetje regen, 17C
De dag begint vandaag met wat neerslag. Echt regenen wordt het niet, maar wel nat. We starten daarom rustig aan met havermout, de melk moet op. Peter en Jane whatsappen dat ze ook op pad zijn, naar Noorwegen. Een leuke camper zo te zien en wij sturen een ontbijt plaatje. Het druppelen houdt aan en we puzzelen wat en doen een hoes over de fietsen. In de middag wordt het droog met een voorzichtig zonnetje achter de wolken. Na de lunch springen we dan toch nog op de fiets.
We maken een rondje rond de Mohnesee. Pauze met Eiskaffee, zoeken naar een Geocache, welke we niet vinden en om 17:15 weer terug bij de camper. Daar nemen we een aperitief met kaas/worst plankje in het zonnetje met zicht op het meer. Ons diner is het restant bonenschotel van gisteren. Met lezen en spelletjes doden we de tijd. We maken alvast van alles gereed voor de verwachte regen van morgen, dus stoelen opbergen en fietsen inpakken. We bekijken de laatste video (Daziel en Pescoe) voor het slapen gaan onder het genot van de rode wijn van Pieters harem.

Delecke

Zondag 12-06-2016 bewolkt, beetje regen, 17C
De beloofde regen is inderdaad gekomen. Echter in heel kleine beetjes. Het druppelt wat en je wordt bijna niet nat. We ruimen nog van alles op in de camper en voor vertrek legen we alles, zodat hij direct in de stalling kan bij Peet en Dina.
Rond 13:00 uur vertrekken we. Met een tussenstop bij een camperdealer (dicht), een ommetje voor diesel, vroeg avondeten (Chateaubriand), zijn we om 19:00 uur in Vierpolders. Alles uitladen en een kop koffie met cake/aardbeien en dan naar huis. We hebben toch nog 1244 km afgelegd deze week.